Je hebt het vast weleens op de verpakking van koffiebonen zien staan: single origin koffiebonen. Of misschien heb je jouw favoriete barista heel enthousiast horen vertellen over de nieuwe Single Estate Peru bonen die nu op de molen worden geserveerd. In deze blog leggen we je uit wat Single Origin betekent en welke invloed dit heeft op de smaak van jouw koffie!
Single Origin koffiebonen zijn afkomstig van één specifieke locatie. Dit kan variëren van een enkele boerderij tot een washing station. Bij Single Origin is de herkomst van de boon traceerbaar tot de boer. Dit noemen we ook wel Single Estate. Soms kunnen we de bonen zelfs helemaal terugleiden tot het specifieke lot waarbij de bonen zijn geproduceerd. Dit wordt Single lot of Micro lot genoemd. De nauwkeurige afkomst heeft invloed op de smaak van de koffie en geeft het zijn eigen karakteristieke eigenschappen.
Net als bij wijn heeft het terroir een sterke invloed op de smaak van het product. De unieke combinatie van de bodem, het klimaat en de hoogte waarop de koffie groeit geeft elke boon een origineel en bijzonder smaakprofiel. Je kunt de herkomst van een boon dus terugproeven in de koffie! Deze eigenschappen gaan verloren wanneer we een blend maken, waarbij we verschillende herkomsten met elkaar mengen.
Het gebruik van Single Origin of Single Estate koffiebonen heeft veel voordelen. Het levert ons namelijk een stukje transparantie op over de reis die de koffieboon aflegt. Op deze manier is de kwaliteit van de koffiebonen beter te garanderen en weten we of de koffieketen duurzaam en fairtrade is. Single Origin koffie brengt de zorg en toewijding over van de mensen die koffie verbouwen.
Koffie wordt geproduceerd in drie verschillende werelddelen: Zuid- en centraal Amerika, Afrika en Azië. In de landen rondom de evenaar vinden we namelijk de ideale omstandigheden om koffieplanten te ontwikkelen. De omgeving waarin de koffieboon groeit heeft een grote invloed op de smaak van de koffie. Je kunt daarom duidelijke verschillen proeven tussen koffie uit verschillende landen. Zo zal een koffie uit Peru verschillen met een koffie uit een land als Ethiopië. Net zoals bij wijn, verwachten we dat een chardonnay uit Frankrijk anders zal smaken dan een chardonnay uit Italië.
Je kunt de drie verschillende werelddelen grofweg onderverdelen in drie verschillende smaakprofielen. Zo vind je in Zuid-Amerika vooral veel koffie’s die lekker zoet van smaak zijn. Smaken zoals vanille en karamel en noten aroma’s zoals hazelnoten en amandel proeven we veel terug in Zuid Amerikaanse koffies. Ook chocolade herkennen we vaak in Zuid-Amerikaanse koffies! Omdat het terroir een grote invloed heeft op de smaak zijn er tussen verschillende landen en zelf binnen verschillende regio’s in hetzelfde land grote verschillen te vinden. Zo zijn koffies uit Peru juist vaak weer hoger in aciditeit!
In koffie kunnen we de basissmaken zuur (aciditeit), zoet en bitter onderscheiden. Afrikaanse koffie’s staan bekend om hun fruitige zuurtje! Deze koffies neigen vaak meer naar de aciditeit. Citrus aroma’s zoals sinaasappel en bergamot herkennen we dan ook vaak in een Afrikaanse koffie, maar bessen en steenvruchten zijn ook veel aanwezig. Daarnaast proeven we ook veel thee smaken terug, jasmijn, ceylon, earl grey, noem maar op!
Specialty coffee uit Azië kom je wat minder snel tegen, maar dat maakt deze koffies zeker niet minder lekker. Koffies uit Azië zijn vaak kruidig van smaak en hebben een stevige body. De aciditeit van Aziatische bonen is vaak wat lager en de koffie kan zelfs ook een beetje aards smaken. Aziatische koffies zijn uniek van smaak, kom je er eentje tegen, zijn deze het zeker waard om te proberen!
Bij Cupp serveren we elk seizoen een nieuwe Single Origin koffie! Dit seizoen hebben we gekozen voor de Los Silva koffie uit Peru. Deze gewassen koffie is met zijn rijke karamel aroma een waar ‘snoepje’ uit Peru! Een verrassende, zoete en fruitige koffie. Met aroma’s als braam en rode druif.
Bij Single Estate koffie vertelt elke koffie een uniek verhaal. Het verhaal van de Los Silva begint bij de verloving van Felisinde Valdiva en Pepe Silva. Waar zij ooit zijn gestart met z’n tweeën op 0,5 hectare grond die Pepe heeft geleend van zijn broer, beschikken ze nu over 10 hectare grond waar ze samen met hun vier kinderen de lekkerste koffies groeien. De Los Silva’s zijn tegenwoordig een van de grootste families in het noorden van Peru die samen koffie verbouwen. Naast koffie produceren ze ook rietsuiker, waarmee ze ‘yonque’ maken: een typische alcoholische drank uit het Noorden van Peru.